Sosyal Medya

Dünya

ABD’den Gülen'e 21 gün süre

ANKARA’nın, Fethullah Gülen ve takipçilerine yönelik yürüttüğü mücadele, Türk hükümetinin de anlaştığı Londra merkezli Amsterdam Hukuk Bürosu’nun Fethullah Gülen’e yönelik hafta içi ABD’de açtığı davayla yeni bir aşamaya geçti.



Dava dilekçesi Gülen Hareketi tarafından maÄŸdur edildiklerini savunan üç Türk vatandaşı adına hazırlandı. Türkiye’nin resmi olarak dahil olmadığı davayla hem iade kararının en önemli ayağı sayılan ABD’de bir mahkemenin Gülen’e iliÅŸkin bir suç tespit etmesi ÅŸartının yerine getirilmesi süreci baÅŸlatılmış oldu hem de resmi bir iade talebinin iki ülke iliÅŸkileri üzerinde ilave bir baskı kurmasının önüne geçildi. 

4 AY İÇİNDE TOPLANACAK

Hürriyet’in Pensilvanya’daki dava dosyasından ulaÅŸtığı bilgilere göre dava dilekçesini ‘3:15−CV−02354−RDM’ dosya numarasıyla iÅŸleme koyan Yargıç Robert Mariani, 7 Aralık 2015’te bir yazı hazırlayarak Gülen’den 21 gün içinde suçlamalara cevap vermesini istedi. Mariani, ÅŸikâyetçilerin avukatlarına gönderdiÄŸi 9 Aralık 2015 tarihli yazıda ise 4 ay içinde davaya iliÅŸkin bir toplantı düzenleyeceÄŸini duyurdu. Davayı açan avukat Robert Amsterdam, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Bizim çalışmamız Gülen Hareketi’ne yönelik hem bir hukuk mücadelesi hem de aynı zamanda politik bir mücadele ve bir soruÅŸturma. Mart ya da nisan ayında çabalarımızın ilk sonuçlarına dair bir rapor da sunacağız “diye konuÅŸtu. Amsterdam, Gülen Hareketi’ne yönelik suçlamaların bu davanın ötesinde olduÄŸunu belirterek, “Ä°nsan kaçakçılığı, vergi sahtekârlığı, göçmen yasasının ihlali gibi alanlarda Gülen Hareketi’ne yönelik ciddi suçlamalar var” dedi.

Åžikâyet dilekçesinin en ilginç kısmı avukatların, Türkiye’nin Gülen’in iadesini gayrıresmi olarak istediÄŸini belirttikleri bölüm. Dilekçenin 8. maddesinde şöyle deniliyor: “Sayın Gülen, yasal olarak seçilmiÅŸ bir hükümeti devirmek için önemli devlet kurumlarına sızma nedeniyle Türkiye’de resmi olarak suçlandı. Türk Hükümeti, yargılanması için Gülen’in iadesini gayriresmi olarak istedi ancak Sayın Gülen ABD’de kalıyor ve bu mahkemenin uhdesindeki bölgede yaşıyor.” Amerikan yönetimi, mahremiyet ilkesi gereÄŸi iade baÅŸvurularına dair yorum yapmıyor. Ancak daha önce konuyla ilgili Hürriyet’e bilgi veren üst düzey bir Amerikalı yetkili, “Bu konunun asıl muhatabı Adalet Bakanlığı. Åžimdiye kadar Adalet Bakanlığı’na resmi bir baÅŸvuru yapılmadı. Türkiye belgeler eÅŸliÄŸinde resmi baÅŸvurusunu yaptığında Adalet Bakanlığı ne yapabileceÄŸine bakar” demiÅŸ ve Gülen’in iadesi için ABD mahkemeleri nezdinde de bir suça iÅŸtirak ettiÄŸinin kanıtlanması gerektiÄŸine iÅŸaret etmiÅŸti.

Ä°ADE HÃœKÃœMETLER ARASI

Amsterdam Hukuk Bürosu’nun sahibi Robert Amsterdam, “Bu dava Gülen Hareketi’nin ABD’de de dokunulmaz olmadığını gösterecek” dedi. Amsterdam, 7 Aralık 2015’te Gülen’in yaÅŸadığı Pensilvanya Eyaleti’ndeki Orta Bölge Mahkemesi’ne Amerikalı hukuk Bürosu Fox Rothschild ile ortak verdikleri dilekçenin Türkiye’nin iade baÅŸvurusundan ayrı olduÄŸunu söyledi. Amsterdam, sahibi olduÄŸu hukuk bürosunun Türkiye’nin Gülen’e yönelik iade baÅŸvurusunun herhangi bir aÅŸamasına dahil olup olmadığı sorusuna yorum yapmayıp “Ä°ade meselesi hükümetler arasında bir meseledir” demekle yetindi. Dilekçede, Amsterdam ve avukatlar liderliÄŸini Mehmet DoÄŸan’ın yaptığı iddia edilen, 40 sanıklı ‘TahÅŸiye Davası’ nedeniyle ‘terör örgütüne üye olma’ suçlamasıyla yargılanan ve hapis yatan üç Türk vatandaşını temsil ediyor. Amsterdam, “Benim müvekilim Türk Hükümeti. Fakat bu davada Gülen Hareketi’nce maÄŸdur edilmiÅŸ üç kurbanı savunuyoruz” derken, bu kiÅŸilerden ücret alıp almadığına açıklık getirmedi.

TALÄ°MAT GÃœLEN’DEN GÄ°TTÄ°

Dava dilekçesinde, ‘dünya genelinde 10 milyon takipçisi’ olduÄŸu, ‘25 milyar dolarlık bir varlığı ve ABD’de 120’nin üzerinde ‘charter’ diye adlandırılan, devlet destekli yarı özel okulu kontrol ettiÄŸi’ belirtilen Gülen’in talimatıyla, Türkiye’de polisin TahÅŸiye grubu üyelerini maÄŸdur ettiÄŸi savunuldu. Dilekçede Gülen’in bu konudaki talimatını önce 2009 Nisan başı, takipçileri tarafından yönetilen www.herkul.org adlı sitede, sonra yine Gülen Hareketi’nin sahibi olduÄŸu Samanyolu televizyonu kanalında ‘Tek Türkiye’ adlı bir dizi aracılığıyla verdiÄŸi belirtiliyor. Gülen’e yönelik suçlamalar şöyle: “Yabancıya Kötü Muamele Yasası’ ihlal edilerek Mehmet DoÄŸan Hareketi üyelerine eziyet. Bu suça yardım ve suç ortaklığı. Åžikâyetçilerin keyfi olarak gözaltına alınıp uzun süre tutuklu kalmaları. Suça yardım ve suç ortaklığı. Haksız yere hapse atma. Sivil komplo.”

‘Yabancıya Kötü Muamele Yasası’ (ATS), 1789’dan beri ABD kanunlarında yer alan, 1980’lerden beri de Amerikan vatandaşı olmayan kiÅŸilerin ABD dışında uÄŸradıkları insan hakları ihlalleri nedeniyle Amerikan mahkemelerinde açtıkları davalara gerekçe olarak kullanılan bir madde.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.